LOMNIČKA: Petičný výbor a starostka sa nevedia dohodnúť na vyriešení problémov

05.05.2011 Stará Ľubovňa

Lomnička 5. mája (TASR) – Viac ako polhodinová výmena názorov počas pracovného stretnutia v obci Lomnička, okres Stará Ľubovňa, dnes nepriniesla žiaden výsledok. Hoci sa na obecnom úrade (OcÚ) stretli zástupcovia oboch strán - starostka a členovia petičného výboru, problémy ohľadom odvolania starostky, nevybavenej petície či hospodárenia obce, sa nevyriešili.
Novú starostku Máriu Oračkovú skupina občanov obviňuje z toho, že šafári s obecnými peniazmi a do pozícií na OcÚ si dosadzuje svojich vlastných rodinných príslušníkov. Za jej odvolanie vypísali petíciu, pod ktorú sa podpísalo viac ako 500 nespokojných občanov, čo je viac ako polovica oprávnených voličov. Obecné zastupiteľstvo petíciu následne odoslalo na Úrad vlády SR, ktorý odpovedal, že nie je kompetentný sa vecou zaoberať.
Dnes sa v obci stretli oba tábory spolu s Ivanom Mirgom z Úradu splnomocnenca vlády pre rómsku problematiku, avšak starostka stretnutie predčasne ukončila. „Prehlasujem, že som voľby vyhrala čestne. Čo mi robí problémy, to je petičný výbor, ktorý tvoria ľudia, ktorí vo voľbách neuspeli,“ povedala po rokovaní Oračková. Odmietla všetky obvinenia zo strany petičného výboru.
Miroslav Lacko z Európskej siete proti rasizmu, ktorý sa na stretnutí tiež zúčastnil, zhodnotil, že toto rokovanie malo význam. „Starostka stále hovorila, že za ňou je väčšina obce, no podľa toho, čo tu vidíme, tak za ňou väčšina obce nie je,“ konštatoval Lacko. Pred OcÚ prišlo s transparentmi niekoľko desiatok nespokojných ľudí, ktorí žiadali nové voľby a odvolanie starostky. Prišli však aj tí, ktorí za starostkou stoja.
Podľa Lacka začína byť situácia v obci napätá. „Vyzývam vládu SR, aby okamžite zasiahla a začala riešiť tento problém,“ zdôraznil Lacko. V prípade, že sa tým vláda zaoberať nebude, obráti sa na Európsku komisiu.
Mirga po predčasnom ukončení rokovania konštatoval, že v obci stoja proti sebe dva tábory, ktoré tvrdia svoju pravdu a nevedia sa dohodnúť na ničom. „Táto situácia je rozvášnená, vládnu tu emócie, toto stretnutie nedospelo k ničomu. Do obce Lomnička chodím pravidelne a stále to riešime, mám dojem, že tu pomôže len to, aby tá petícia bola správne prešetrená,“ uzavrel Mirga.
Obec Lomnička má vyše 2100 obyvateľov, 976 z nich má právo voliť. V predchádzajúcich troch volebných obdobiach bol starostom takmer výlučne rómskej obce otec súčasnej starostky Márie Oračkovej. Šéfom petičného výboru, ktorý chce starostku odvolať, je Karol Mirga, ktorý v minuloročných komunálnych voľbách neuspel.
 

Vyberte región